Zorg en Veiligheid
Portefeuillehouder Veiligheid: Lieke Sievers
Portefeuillehouder Zorg: Vincent Tuijp
Coalitieakkoord
Veiligheid vormt de basis voor een leefbare samenleving. Voorkomen is beter dan genezen. Daar waar sprake is
van ernstige overlast is vrijwel altijd ook sprake van een zorgcomponent en is een stevige integrale aanpak nodig vanuit de gemeente. Komende tijd zal vooral ingezet worden op doorontwikkeling van onze lokale netwerken. Kleine dingen klein houden is het devies. Het slimmer inzetten van de schaarse middelen of het realiseren van een beter resultaat met dezelfde financiële middelen is leidend. Verbindingen zowel in- als extern moeten worden uitgebreid en geïntensiveerd.
Nadere toelichting
De decentralisaties in het sociaal domein hebben tot doel gehad te zorgen voor ondersteuning van de inwoners volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’. In situaties waarbij onveiligheid optreedt voor inwoners, is zorg altijd deel van de oplossing. Dit vraagt om een afgestemde benadering in de ondersteuning aan inwoners.
De gemeente vormt samen met haar ketenpartners een netwerk dat een laagdrempelige ondersteuning aanbiedt. In dit netwerk zijn de partners uit het zorgdomein en veiligheidsdomein uit Zaanstreek-Waterland vertegenwoordigd.
Wat willen we bereiken?
Wij streven ernaar de burger zo snel als mogelijk in de passende zorg te krijgen, te houden en door te geleiden naar het lokale veld wanneer de hulp afdoende is geweest. Door met elkaar (gemeenten en ketenpartners) de doorlopende zorglijn te creëren dragen we eraan bij dat de burger van lokale hulp tot de meest intensieve hulp de ondersteuning krijgt die nodig is. We dragen er zorg voor dat er binnen het netwerk samenwerking is tussen domeinen zorg en veiligheid. De inwoner staat centraal en we organiseren de hulp met de inwoner en samen met elkaar.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Doorontwikkeling Wet Verplichte GGZ en personen met onbegrepen gedrag.
- Toewerken naar een structurele inrichting van de dienstverlening in het kader van de wet verplichte ggz.
- Uitbreiden preventie en vroeg signalering activiteiten
- Doorontwikkeling Zorg en Veiligheidshuis.
- De samenwerking met het lokale veld inrichten volgens het principe “lokaal tenzij”
- Verbinding maken tussen het ZVH en: de nazorg ex-gedetineerden, de aanpak Wet verplichte ggz en de aanpak personen met verward gedrag
- Het ZVH richt zich op de 0 - 2% groep waarbij regionale dan wel domein overstijgende expertise noodzakelijk is om een doorbraak te creëren in een casus
- Doorontwikkeling Veilig Thuis en aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling
- Samenwerking met het lokale veld inrichten en door ontwikkelen.
- Transformatie veilig thuis
- Transformatie jeugd beschermingsketen
Wat mag het kosten?
De kosten zijn verwerkt in de meerjarenbegroting.