Zorg en welzijn
Portefeuillehouder Zorg en Welzijn: Vincent Tuijp
Portefeuillehouder Volkshuisvesting: Wim Rijkenberg
Coalitieakkoord
Zorg
Wij willen zorgen voor een betere verbinding en samenwerking tussen formele en informele zorg, waarbij beter en meer gebruik kan worden gemaakt van voorliggende voorzieningen. De transformatie zal vooral vorm krijgen in de verbinding tussen de verschillende beleidsvelden waarbij we ons niet beperken tot jeugd, WMO en participatie. Bijvoorbeeld ook cultuur en sport spelen een belangrijke rol, maar ook veiligheid, omgevingsvisie en dergelijke kunnen een rol spelen.
Wij bieden een helder en goede toegang voor onze kwetsbare burgers. Het project Toegang zorgt ervoor dat ongeacht waar de burger binnenkomt (BSL, CJG, WSP) de cliënt op dezelfde integrale wijze geholpen wordt. Schotten tussen WMO, jeugd en participatie verdwijnen.
Wij streven ernaar de positie van de kwetsbare burger te versterken door (extra) inzet van informele zorg (o.a. mantelzorg). Het streven is hierbij waar mogelijk het accent van curatief naar preventief te verleggen. Wij streven naar het leveren van ondersteuning op maat, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en actief deel kunnen nemen aan de samenleving. Het gaat hierbij o.a. om:
- Versterking van het sociale netwerk
- Gezond en veilig opgroeien
- Werken naar vermogen
- Goede toegang tot voorzieningen
- Zorg op maat
- Toeleiding naar zorg
- Versterking eigen kracht
Statushouders
- Wij willen zorg kunnen dragen voor een goede huisvesting van statushouders. Daarbij is het streven gericht op het kunnen voldoen aan de taakstelling vanuit het rijk.
- Als gevolg van het groter aantal statushouders in onze gemeente wordt breed ingezet op scholing, participatie, gezondheidszorg en sociaal cultureel werk en vluchtelingenwerk
Wonen en zorg
Alle inwoners met een (toekomstige) zorgvraag kunnen zo lang als mogelijk zelfstandig en geschikt blijven wonen in gemeente Edam-Volendam.
Leefstijl
Gestreefd wordt naar positieve gezondheid. De mens staat hierin centraal, en niet de ziekte of beperkingen. Er zijn naast een ziekte of bepaalde beperkingen een heleboel vlakken waarop een mens wel gezond is. Het versterken van deze vlakken zorgt ervoor dat de persoon mee kan doen in de samenleving.
Preventie krijgt hierin een prominente plek, waarin integraliteit met andere domeinen centraal staat.
Ook alcohol ontmoediging en drugsbestrijding maken een belangrijk onderdeel uit van het leefstijlbeleid, met name voor de doelgroep jeugd, in de vorm van het programma LEF. Zie programma 2 voor een korte beschrijving van het programma LEF.
Nadere toelichting
Wonen en Zorg
De Woon-Zorgvisie is eind 2018 vastgesteld. Het doel is om mensen op een goede manier zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Dit betekent dat we voldoende laagdrempelige voorzieningen faciliteren, aandacht hebben voor eenzaamheid en dementie en de samenwerking opzoeken met zorgverzekeraars, zorgaanbieders en woningcorporaties om deze doelstelling samen waar te maken.
Nieuwe Wet inburgering
Het huidige inburgeringsstelsel voldoet niet: inburgeraars doen te lang over hun inburgering en het stelsel prikkelt niet om op het hoogst mogelijke niveau de Nederlandse taal te leren. De verbinding met participatie wordt onvoldoende gemaakt en de doorgaande lijn tussen de asielopvang en verdere inburgering bij gemeenten verloopt onvoldoende soepel. Inburgeraars zijn kwetsbaar op een vrije markt waar fraude voorkomt door instellingen die misbruik maken van de mogelijkheden die het leenstelsel ze biedt. Hervorming is dus nodig.
De nieuwe Wet Inburgering is van kracht per 1 januari 2022. In het nieuwe stelsel krijgen gemeenten de regie over de inburgering. Nieuwkomers worden hiermee vanaf het eerste moment goed begeleid zodat zij zo snel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving, het liefst via betaald werk. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het welzijn van al hun burgers en hebben concrete taken op het gebied van welzijn, werk, inkomen en gezondheid. De Wet inburgering moet hierbij aansluiten zodat gemeenten integraal en op maat kunnen werken.
Wet Inburgering
Voor de groep inburgeringsplichtigen die nog onder de huidige Wet inburgering 2013 vallen komt de nieuwe Wet inburgering te laat. Om ook hen goed te kunnen ondersteunen hebben gemeenten extra middelen van het Rijk gekregen.
Wat willen we bereiken?
Zorg
De decentralisaties in het sociaal domein hebben tot doel de ondersteuning te richten naar het principe één gezin, één plan, één regisseur (project Allen voor één). Door met elkaar (gemeenten en zorgorganisaties) een doorlopende zorglijn te creëren dragen we eraan bij dat de inwoner van lokale hulp tot de meest intensieve hulp de ondersteuning krijgt die nodig is. Verder invulling geven aan optimaliseren van processen en communicatiestructuur blijft een aandachtspunt om de inwoners op maat en effectief zorg te leveren.
Statushouders
Meer regie vanuit de gemeente waardoor een beter op de statushouder afgestemd programma kan worden georganiseerd zodat een betere aansluiting naar de lokale gemeenschap ontstaat alsook de kansen op werk worden vergroot.
Wonen en Zorg
Wij streven naar optimale voorzieningen en voldoende geschikte woningen zodat onze inwoners zo lang mogelijk op een goede manier thuis kunnen blijven wonen,
Leefstijl
Verder ontwikkelen van programma’s voor de jeugd op vrijdag en zaterdag. Daarnaast verder uitbouwen van de algemene bewustwording van het belang van een gezonde leefstijl. Verder inzetten op gezamenlijke handhaving met horeca en gemeenschap.
Wat gaan we daarvoor doen?
- Implementatie Project Toegang
- Versterken Voorliggend veld
- In 2022 heeft BSL een visie op de toegang gereed waar in ook relatie met voorliggend veld is versterkt
- Plan voor stimuleren vrijwilligerswerk door kwetsbare groepen is gereed, met uitvoering is begonnen
- Vrijwilligerswerk is zichtbaarder in de gemeente via netwerkbijeenkomsten, verdere uitbouw website edamvolendamvoorelkaar.nl
- Gemeente activeert vrijwilligerswerk onder eigen personeel: onder meer wordt deelname aan NL Doet gepromoot
- Beleidsmonitor Sociaal Domein
- Wonen en zorg
- Evaluatie slim-o-theek Edam-Volendam
- 24-uurszorg is gewaarborgd in alle kernen
- Het is duidelijk hoe welzijnsactiviteiten dichter bij huis kunnen plaatsvinden (ontmoeten in huiskamers XL)
- De behoefte aan een Svn lening is uitgezocht en bij behoefte is de Svn lening geïmplementeerd
- Uitvoering programma LEF
- Integraal ouderbetrokkenheidsplan is opgesteld en loopt in 2022
- Een goede basisstructuur voor activiteiten in het weekend voor jongeren staat
- Het onderzoek onder jongeren en ouders is uitgevoerd
- Narcoticahond en leeftijdscontroles vinden plaats in (para)commerciële horeca.
- Preventie van overgewicht vanuit het project Gezond Opgroeien
- Er is 31 december 2022 een plan van aanpak geschreven en (deels) uitgevoerd gericht op een gezonde omgeving voor het opgroeiende kind. Hier zijn allerlei partijen bij betrokken. Dit plan van aanpak is gebaseerd op de JOGG aanpak
- Er is vóór 31 december 2022 een preventiecoalitie tussen de gemeente en zorgverzekeraar gericht op meer samenwerking tussen beide partijen
- De Centrale Zorgverlener begeleidt ook in 2022 minstens 10 gezinnen waarbij een kind overgewicht heeft naar de juiste zorg
- Er is in 2022 aandacht voor de (positieve) gezondheid van de lagere sociaal economische klassen. Er is onderzocht wat er nodig is en hoe deze mensen verder geholpen en versterkt kunnen worden
- Er zijn in Edam-Volendam gezondere sportlocaties en gezondere sportevenementen met behulp van Teamfit
- Er wordt in 2022 een nieuwe nota leefstijl vastgesteld door de raad. De evaluatie van de vorige nota leefstijl is hierin meegenomen en ook de meest recente ontwikkelingen (zoals de gevolgen van corona en de coronamaatregelen)
Projecten in Programma Projecten
Kindcentrum (Portefeuillehouders: Vincent Tuijp en Wim Rijkenberg)
Het project bestaat uit het realiseren van een accommodatie voor het opvangen van kinderen in de leeftijd 0-4 jaar, in combinatie met sociale huurwoningen. In 2021 is de aannemer geselecteerd en wordt gestart met de bouw. Het project bevindt zich in de voorbereidingsfase. De start van de bouw is na de zomer van 2021. De oplevering van het project wordt verwacht in 2022.
Wat mag het kosten?
De kosten van deze activiteiten zijn verwerkt in deze meerjarenbegroting.