Home

Algemeen

Het huidige college presenteert hierbij de laatste begroting van deze coalitie-periode. Het college heeft na de fusie van Edam-Volendam met Zeevang zes jaar het bestuur van deze gemeente mogen vormen. Daar kijken we met genoegen op terug. De eerste jaren na de fusie is er nog veel aandacht uitgegaan naar het samenvoegen van beide organisaties en systemen, en het vinden van een nieuwe balans, om elke buurt en kern voldoende bestuurlijke aandacht te kunnen geven.

We kijken tevreden terug op de afgelopen jaren. Het coalitieprogramma is vrijwel volledig uitgevoerd. Daarnaast zijn vele andere projecten en ontwikkelingen opgepakt. Veel projecten zijn volop in uitvoering / voorbereiding of al gerealiseerd, zoals De Nieuwe Seinpaal, Parkeerplaats Singelweg, Bouwspeelplaats, WoZoCo, Vincentiusschool, Derde Ontsluitingsweg, Kindcentrum, Gymsportcentrum, Korsnass, Kraaiennest, Maria Goretti, BotterPlus, ….
Er is fors geïnvesteerd in nieuw beleid voor de openbare ruimte en de uitvoering daarvan, in de ontwikkeling van maatschappelijke thema’s, het programma LEF, het opstellen van economische visie 2040, participatiebeleid, het verbeteren van toezicht en veiligheid, de interne bedrijfsvoering en vele andere zaken. Daarnaast zijn we blij dat Edam-Volendam als gemeente en als gemeentelijke organisatie redelijk door de coronacrisis is gekomen. Daar hebben inwoners, ondernemers, partners en gemeente samen een grote inzet voor gedaan.

Financieel gezien beweegt de gemeente zich nog steeds in onrustige tijden. Stijgende kosten voor Jeugdzorg en WMO maar ook de effecten van COVID-19 zijn nog merkbaar. In 2021 heeft het demissionaire Kabinet een eerste aanzet gemaakt om gemeenten te compenseren vanaf 2022 voor de al jaren stijgende kosten m.b.t. Jeugd en WMO. Een nieuw aan te stellen Kabinet zal hier een vervolg aan moeten geven. De druk op de financiële positie van onze gemeente is hierdoor enigszins verminderd. Echter het bleek ook voor 2022 niet mogelijk om zonder ombuigingen een meerjarig sluitende begroting te presenteren. Op 5 oktober 2021 is de gemeenteraad hierover in een separate vergadering geïnformeerd.
Ondanks deze financieel onrustige tijden is het naar de mening van het college gelukt om, in samenspraak met de raad, binnen deze coalitieperiode een goed financieel beleid te kunnen voeren. Deze raadsperiode volgde op de zogenaamde bankencrisis waarin de economische vooruitzichten niet rooskleurig waren. Na 6 jaar ziet de meerjarige begroting voor 2022 er positief uit én de Balans biedt eveneens een solide basis. Hiermee biedt deze begroting de nieuwe gemeenteraad en college ook mogelijkheden voor de toekomst.

De omgeving van onze gemeente in brede zin verandert ook voortdurend en op basis van een globaal 'vergezicht' is een aanzet gemaakt om diverse ontwikkelingen te benoemen. Met de kennis van nu zijn de - financiële en andere - risico's nog veelal onbekend, maar het college is van mening dat het goed is om deze ontwikkelingen te monitoren en periodiek te bespreken. Van de meeste ontwikkelingen is niet zozeer de vraag óf deze plaats gaan vinden, maar eerder wanneer en in wélke omvang.

Er is dus nog genoeg te doen, er zijn nog genoeg ambities en ontwikkelingen waar een volgend college de handen vol aan zal hebben. Het maatschappelijk domein blijft in beweging, keuzes m.b.t. Lange Weeren en De Purmer zullen grote invloed hebben, de start van de Omgevingswet, de steeds sneller gaande digitalisering, de verdergaande vergrijzing van de bevolking, vraagstukken m.b.t. mobiliteit, energie en duurzaamheid, de bestuurlijke toekomst van omliggende gemeenten in onze regio.

We verwachten dat de voorliggende begroting een goede start biedt aan een volgend college om met een nieuw programma volop verder te bouwen aan de ontwikkeling van Edam-Volendam.

Het college

Deze pagina is gebouwd op 02/03/2022 13:58:52 met de export van 02/03/2022 13:47:56