Publiek, Veiligheid en Juridische zaken

Speerpunten

Openbare orde & Veiligheid

Portefeuillehouder: Lieke Sievers, Wim Runderkamp (Uitvoeringsprogramma openbare ruimte)

Coalitieakkoord

Veiligheid vormt de basis voor een leefbare samenleving. Voorkomen is beter dan genezen. Daar waar sprake is van ernstige overlast, is een stevige integrale aanpak nodig vanuit de gemeente. In dit verband krijgen de problematiek op het Zuideinde (kern Volendam tussen de Haven en het Marinapark) en in de omgeving van basisschool De Piramide (kern Edam) prioriteit. Hierbij wordt ingezet op de combinatie van preventie en repressie. Zichtbaarheid en de feedback op meldingen zijn daarbij belangrijke elementen bij zowel de preventie als de subjectieve veiligheidsbeleving. Naast investeren in de relatie met de bewoners en bedrijven in buurten en wijken en de zichtbare inzet met o.a. drugshonden in het uitgaansgebied in Volendam wordt waar mogelijk onder meer gedacht aan de inzet van mobiel cameratoezicht als instrument.

Nadere toelichting

Het veiligheidsdomein bevindt zich momenteel in een transitie richting een bottom-up benadering. De overheid verlaat haar rol als ‘leverancier’ van veiligheid, immers het weerstandsvermogen van burgers en bedrijven en preventie aan hun zijde is medebepalend voor het uiteindelijke veiligheidsbeeld.
Daarbij is samenwerking in maatschappelijke netwerken essentieel, zodat de gemeente input en beeldvorming extern zoekt, en niet alleen van het eigen beleid uitgaat. Burgers en ondernemers hebben, naast de overheid, een eigen verantwoordelijkheid voor (en eigen belang bij) een leefbare en veilige woon-, werk- en leefomgeving. Het vergroten van betrokkenheid en weerstandsvermogen staan centraal in onze veiligheidsbenadering. Thema's die binnen dit programma spelen zijn hieronder nader toegelicht. De ontwikkeling en de gevolgen van de Covid-19 uitbraak hebben sterke invloed gehad op de voortgang in 2020. Niet alleen omdat ‘Corona’ een beslag legde op de ambtelijke capaciteit van de afdeling Veiligheid, maar vooral ook omdat beperkingen op het sociaal verkeer het aangaan van nieuwe samenwerkingen behoorlijk in de weg stond. De programma-activiteiten blijven voor 2021 actueel en worden.

Wat willen we bereiken?

Gebiedsgerichte participatie
Met het Actieprogramma Integrale Veiligheid 2018 – 2022 (AIV) beschikken we over een breed gedragen gebied gebonden en meerjarig actieprogramma voor het veiligheidsdomein dat tot stand is gekomen voor en door de inwoners van onze wijken, buurten en dorpen. Op basis van een positieve houding wordt er gefocust op thema- en gebiedsgebonden prioritering voor de lange termijn waar het veiligheidsopgaven (mede) betreft.

Prettige woon en leefomgeving in dorpen en wijken
Het doel van het AIV en de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) is leefbaarheid en veiligheid in de kernen van Edam-Volendam op een hoog niveau te houden, zowel feitelijk als in de veiligheidsbeleving. De welzijnsbeleving in de eigen woon en leefomgeving is groter naarmate sociaal-hinderlijk gedrag minder kans krijgt. Zichtbaar toezicht voedt bij veel mensen het besef dat een goede leefbaarheid ertoe doet. Met de handhaving als stok achter de deur groeien de veerkracht en het vertrouwen van bewoners, omdat men zich gesteund weet bij de zorg voor het sociale klimaat in de woonomgeving.
Ook de stelselmatige aanpak van ondermijning, radicalisering, extremisme en regionale veiligheidsthema’s hebben een doorwerking naar de veiligheid in onze samenleving.

Wat gaan we daarvoor doen?

Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid
Het uitvoeringsprogramma is een weergave van relevante veiligheidsthema’s en de vertaling naar concrete activiteiten binnen onze gemeente. De aanpak kent een sterk preventief karakter en beoogt de veerkracht van de inwoners te vergroten. Dit met het doel een leefbare en veilige samenleving te stimuleren.
Uitvoeringsprogramma Handhaving Openbare Ruimte
Dit programma bevat de speerpunten van de gemeente in het realiseren van een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Toezicht en handhaving van de boa’s zijn instrumenteel. Zij treden op tegen en beperken hinder en overlast in de openbare ruimte. En zij vervullen een signaalfunctie voor andere onderdelen van de gemeente.

Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid
De regionale samenwerking in de politie-eenheid Noord-Holland wordt de komende jaren vormgegeven aan de hand van het Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid (IMV). Het IMV bevat gemeente overschrijdende thema’s die door gemeenten, openbaar ministerie en politie als prioriteit worden gezien en waaraan de partijen zich committeren als extra regionale inspanning. Het gaat om ondermijning, zorg en veiligheid, radicalisering en extremisme, de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde vormen van criminaliteit. Prominent thema is Zorg en Veiligheid. Dit wordt in de vorm van “Allen voor Een” in 2021 voortgezet. Organisatieontwikkelingen binnen de politie kunnen van invloed zijn op de mogelijkheid van de politie zich als leidende samenwerkingspartner te manifesteren.

Evaluatie beleidsnota evenementenveiligheid ‘Een dijk van een evenement’
De gemeente ontvangt jaarlijks vele aanvragen voor evenementen. Ons beleid is beschreven in de nota "Een dijk van een evenement". Deze nota wordt geëvalueerd. Doel van de evaluatie is een heldere en voorspelbare wijze van het vergunningsverleningsproces te beschrijven, ook ten behoeve van aanvragers. Hierbij speelt de nieuwe Algemene plaatselijke verordening (APV) een belangrijke kaderstellende rol, eveneens de invloed van de Omgevingswet. In een nieuwe versie van het evenementenbeleid zal de inhoudelijke samenhang met nieuw beleid (toerisme, haven, terrassenbeleid) worden vervat. De kaders uit deze beleidsvelden zullen inhoudelijk richtinggevend zijn voor het vergunningsverleningsproces.

Buurtbemiddeling
In 2021 wordt de samenwerking met de Stichting Beterburen gecontinueerd. In 2019 en 2020 is effectief gestart met de invoering van de methodiek buurtbemiddeling. Er zijn vrijwilligers geworven en opgeleid die als bemiddelaar kunnen optreden. De vraag naar bemiddeling blijkt hoger dan verwacht, mogelijk ook als gevolg van Corona, dat mensen meer thuis houdt en zo wellicht meer gelegenheid voor conflicten in de woonomgeving schept.
Bij buurtbemiddeling nemen betrokken burgers zelf de verantwoordelijkheid in een bemiddelingstraject een oplossing te vinden voor problemen die zij in hun onderlinge betrekking ervaren. Dit past bij onze visie op de betrokken, verantwoordelijke rol die binnen het veiligheidsdomein voor de burger is weggelegd. En het ontlast wijkagenten en woningcorporaties omdat in vele gevallen een duurzame oplossing wordt gevonden.

Cameratoezicht
Het cameratoezicht in het centrum van Volendam wordt voortgezet. Het nieuwe camerasysteem is inmiddels ruim een jaar operationeel, zodat er inmiddels teruggekeken kan worden op enige technische ervaring met het systeem en de ‘kinderziektes’ zijn opgelost. Corona heeft de wijze waarop het systeem ten behoeve van opsporing, toezicht en handhaving wordt benut sterk geraakt. Zodra toerisme, horeca en evenementen weer enigszins naar het normale stramien terugkeren wordt het cameratoezicht ingezet om de veiligheidszorg daarbij te ondersteunen.

De beleidsuitvoering omvat verder onder andere de invulling van:

- Regionale samenwerking o.a. Veiligheidshuis en TopX, Zorg en Veiligheid, CTER, RIEC, Samen Veilig.
- Programma LEF
- Jongerenwerk (vrnl. medefinanciering aan dit vanuit afdeling Samenleving gecoördineerde project.)
- Vuurwerkbeleid, waar een wettelijke basis voor gemeentelijk handelen is
- Veiligheid op het open water (dienstverleningsovereenkomst met Reddingsstation Warder)
- Aanpak overlast uitgaansgebied Oude Kom en Zuideinde met o.a. cameratoezicht
- Publieksveiligheid tijdens evenementen (o.a. kermissen)

Projecten in het Programma Projecten

Verplaatsing Brandweer Kwadijk (Portefeuillehouders: Lieke Sievers en Wim Runderkamp)
Het realiseren van een brandweerpost in Kwadijk op nieuwe locatie. Het verkopen van de bestaande locatie. Het project bevindt zich in de ontwerpfase. Verwachte oplevering in 2022.

Tijdelijke verplaatsing Brandweer Edam (Portefeuillehouders: Lieke Sievers en Wim Runderkamp)
Om de voortgang van de stadsherstelontwikkeling aan de Hoogstraat niet te vertragen dient de brandweer Edam eind 2021/begin 2022 (tijdelijk) verhuisd te zijn.

Wat mag het kosten?

De kosten hiervoor zijn opgenomen in deze begroting.

Deze pagina is gebouwd op 02/03/2022 13:58:52 met de export van 02/03/2022 13:47:56